"Teksten en Boeken" verlengd tot en met 20 december

TheoDamsteegtNonViolencekl2.jpg

Onder de titel “Teksten en Boeken” slaan acht van onze leden bruggen naar de literatuur en de jasjes waarin deze wordt gegoten. Op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat kunt u tot en met 20 december op zater- en zondagmiddag tussen 14 en 17 uur zien, welke verbindingen tussen beide kunstdisciplines worden gelegd door Siet van der Meulen, Andrée Reijers, Fanny Mazure, Johan Timmers, Lucy de Kruijf, Maria Starke-Milkó, Sonja van der Burg en Theo Damsteegt. Onder het voorbehoud dat een nog strengere lockdown natuurlijk geen roet in het eten gooit. Als dat het geval is, zult u het moeten volstaan met een bezoekje aan deze website. 

Wat kunt u verwachten? Theo Damsteegt legt verbindingen met Oosterse religies en filosofieën en gebruikt daarvoor onder meer  letters, tekens en symbolen uit het Sanskriet en India. Sonja van der Burg maakte in een heel kleine oplage een prachtig boekje over de onzekerheid in Coronatijd. Fanny Mazure hergebruikte een sterk verouderde schoolatlas voor een kleurrijke collage met de titel Bodemonderzoek en bladerde heel fantasievol in een Vogelencyclopedie. Sculpturiste Andrée Reijers maakte twee lieflijke beeldjes van lezende meisjes en een boekbeeld, waarvoor ze zich door Erasmus liet inspireren.  Bij Lucy de Kruijf ontstond een mooie wisselwerking met de dichter Veter. Hij reageerde op haar grafiek en zij paste zijn korte zinnetjes in in haar werk. Maria Starke-Milkó brengt de teruggang van boeken en literatuur in dit digitale tijdperk in beeld met foto’s van boeken als wegwerpartikelen. Siet van der Meulen toont naast een onbeschreven blad het hoogste woord. Johan Timmers tenslotte brengt enkele gedachten in beeld.

Coronaproof

Een bezoek aan de expositie is coronaproof. Er wordt streng op toegezien dat het aantal bezoekers niet te groot wordt. In de expositieruimte moet u een mondkapje dragen en dient u bij de deur uw handen te ontsmetten en uw naam en telefoonnummer achter te laten. Wij adviseren u de aangegeven route te volgen, zodat de kans dat u iemand anders tegenkomt, vrijwel nihil is. Wilt u meer weten over een kunstwerk of wellicht kopen, kunt u de suppoost van dienst altijd op gepaste afstand aanspreken.

Groen

Deels gelijktijdig met deze tentoonstelling exposeren wij ook in de Voorschotense Bibliotheek. Aan de wanden en in een vitrine vindt u daar nog tot en met 1 december werk van acht leden onder het verbindende thema ‘Groen’. Deze expositie was oorspronkelijk bedoeld voor het voorjaar in de vernieuwde Dorpskerk. De openingstijden hiervan zijn gelijk aan de uitleentijden van de bibliotheek. Ga voor meer informatie over deze expositie naar Exposities, HUIDIGE expositie.

In de galerie hiernaast een aantal van de werken die tijdens 'Teksten en Boeken' worden getoond. Door op een miniatuurplaatje te klikken, krijgt u een grotere afbeelding te zien. Door op het minipijltje naast de galerie te klikken, komt u op de volgende of vorige pagina van de galerie.

Foto: Theo Damsteegts 'Non Violence' dat op deze expositie te zien zal zijn. Theo schrijft hierover."De filosofie van “nonviolence” (geweldloosheid) komt al vroeg voor in Indiase religies; deze linosnede toont de term in het Engels en in het Sanskriet (“ahimsa”) in Indiaas schrift, en brengt het begrip in beeld aan de hand van geweldloos contact tussen een mens met uitgestrekte armen en een slang met gebogen kop." Het is een linosnede. Het werk is ingelijst 40x50 cm en kost € 165.