Exhibition on Screen Filmtheater Voorschoten: Mary Cassatt: Painting the Modern Woman

Mary-Cassatt-ps-202x300.jpg

Filmtheater Voorschoten vertoont op vrijdagavond 20 oktober om 20 uur de kunstfilm: Mary Cassatt: Painting the Modern Woman over deze Amerikaanse impressionistische kunstschilder, pastellist en graveur. 

Mary Cassatt begon haar carrière met de levens van de vrouwen om haar heen te schilderen. Haar radicale beelden toonden hen als intellectueel, nieuwsgierig en betrokken, het was een grote verandering in de manier waarop vrouwen in de kunst werden afgebeeld. Door het tonen van haar verbazingwekkende prenten, pastelkleuren en schilderijen, laat deze film ons kennismaken met de impressionist die vaak over het hoofd werd gezien en wiens eigen carrière net zo vol tegenstrijdigheden was als de vrouwen die ze schilderde. Ze etste, tekende en schilderde tientallen afbeeldingen van moeders en kinderen, maar zelf trouwde ze nooit en kreeg nooit kinderen. Ze was een klassiek geschoolde kunstenaar, maar koos ervoor om zich aan te sluiten bij een groep Parijse radicalen – de impressionisten – een beweging die de taal van de kunst transformeerde.
’s Werelds meest vooraanstaande curatoren en wetenschappers die zich in Cassatt verdiepten vertellen haar meeslepende verhaal van grote sociale en culturele veranderingen; een tijd waarin vrouwen vochten voor hun rechten en de taal van de kunst volledig werd herschreven. Mary Cassatt en haar moderne vrouwen vormden de kern van dit alles.

Ga voor meer informatie en boekingen naar: Arts in Cinema – Exhibition on Screen « Filmtheater Voorschoten

Blok uw agenda ook alvast af op vrijdagavond  24 november voor de kunstdocumentaire Tokyo Stories

Als ik geen kat was

kattenboekjefanny.jpg

Van ons lid Fanny Mazure en dichteres Edith de Gilde is een fraai boekje met kattencollages en haiku’s verschenen. Het boekje kost € 12,95 (exclusief € 4,50 verzendkosten). U kunt het boekje rechtstreeks bij Fanny bestellen door een e-mail te sturen naar info@fannymazure.nl. Vermeld in uw bericht wel duidelijk de naam en het adres waar het boekje naar toe moet. U kunt het boekje desgewenst ook helemaal inzien en kopen onze expositie in Museum Voorschoten op Voorstraat 17 van woensdag 13 september tot en met zondag 1 oktober. U bespaart dan de verzendkosten.

Fanny schrijft:

De laatste jaren maakte ik af en toe een collage ter afwisseling van mijn werk in olieverf. Een collage is een uit opgeplakte stukjes papier bestaande kunstvorm (coller=lijmen). Het dwingt je tot de essentie van je onderwerp te komen, in mijn geval met zo min mogelijk materiaal.

Ik gebruik kleine fragmenten uit eigen aquarellen en stukjes gekleurd papier, gescheurd of uitgeknipt en schuif dar net zo lang mee tot ik tevreden ben over de compositie. Als motief vond ik de kat wel inspirerend.

Inmiddels is het een flinke stapel geworden. Iemand raadde mij aan er een kinderboekje van te maken, maar dat lag mij niet zo en tot mijn grote opluchting kwam ik via via bij Edith de Gilde uit, die onmiddellijk de Japanse sfeer proefde en spontaan aan de slag ging met de Japanse dichtvorm haiku. Zij gaf zo de collages een extra dimensie met haar pittige, speelse en filosofische haiku.

Op verzoek kan ik van sommige collages, die zijn verzameld in het boekje een 2e exemplaar maken. De 19 originelen zitten in een handgemaakte doos, die ook te koop is. U kunt mij daarover ook mailen. 

 

Bij de expositie in Museum Voorschoten kunt u uw belangstelling voor een 2e exemplaar van een collage uit het boekje ook aangeven op een intekenlijst.

 

Foto: De voorkant van het aantrekkelijke boekje. 

Gedichtenbundel Nachtland van Cobi Nieuwstad

Coverbeeld.jpg

Ons lid Cobi Nieuwstad maakt behalve schilderijen ook gedichten. Op dinsdag 30 mei kwam haar bundel Nachtland uit. Die telt 94 pagina's en de belangrijkste thema's van de gedichten zijn haar geboortegrond (het Rivierenland) en intermenselijke relaties en de daarbij optredende emoties. De bundel is voor € 12,95 te koop bij Boekhandel De Kler in de Schoolstraat in Voorschoten. U kunt de bundel ook bij Cobi bestellen door een email te sturen naar info@cobinieuwstad.nl. Vermeld daarin duidelijk naam en adres waar de bundel naar toe moet. Maak tevens gelijktijdig € 20,30 (Prijs boekje € 12,95 + verpakkingskosten € 2,50 + verzendkosten € 4,85) over naar IBAN NL41 INGB 0003 1544 98 J.L. Nieuwstad. Na ontvangst van het bedrag wordt de bundel dan naar het in de email opgegeven adres gestuurd.

Officiële opening expositie in museum goed bezocht

O14uitsnkl.jpg

De officiële opening van onze ledententoonstelling in Museum Voorschoten op zaterdag 16 september werd ondanks het stralende weer toch uitstekend bezocht. Voorzitter Bert Westra wees de aanwezigen nog eens op de nevenactiviteiten die worden georganiseerd: het collages maken voor basisscholieren en de haiku workshop en -wedstrijd en nodigde hen uit hun (klein)kinderen daarop te wijzen en zelf mee te doen aan de twee laatstgenoemde onderdelen. Wethouder Hans van der Elst, die de expositie officieel opende, vond het mooi dat wij ook aandacht aan gedichten besteden temeer daar hij dezelfde ochtend aanwezig was bij de onthulling van het eerste muurgedicht in het dorp. Als dank ontving hij een exemplaar van het boekje 'als ik geen kat was' van Fanny Mazure (collages) en Edith de Gilde (haiku's), dat de inspiratiebron voor de nevenactiviteiten vormde. Hierboven en in de galerie in de kolom hiernaast bovenaan enkele foto's van de geanimeerde bijeenkomst. Ze zijn gemaakt door Maria Starke-Milkó.